Worki do gotowania sous vide
Przydatne worki do gotowania sous vide
Gotowanie metodą sous vide, to technika kulinarna znana coraz szerzej. Zyskała popularność wśród profesjonalnych kucharzy na całym świecie. Amatorzy również chętnie korzystają z tej metody. Polega na długim gotowaniu składników w niskiej temperaturze. Do prawidłowo przeprowadzonego procesu konieczne są specjalne worki do gotowania sous vide. Odgrywają one niezwykle ważną rolę w procesie przygotowywania potraw w ten sposób.
Woreczki do gotowania sous vide powstają z materiałów odpornych na wysokie temperatury. Muszą także szczelnie zamykać żywność, dlatego są to próżniowe worki. Woda nie może mieć kontaktu z żywnością, bowiem cały proces inaczej straciłby sens. Tylko w ten sposób przygotowywane produkty zachowają cenne witaminy oraz walory smakowe. Worki do gotowania metodą sous vide zapewniają też równomierne gotowanie i utrzymanie naturalnych soków wewnątrz.
Zalety worków do sous vide
Sous vide ma wiele zalet. Aby w pełni je docenić, należy zaopatrzyć się w worki do sous vide. Można skorzystać z innego typu worków. Jednak trzeba pamiętać, że efekt nie będzie tak dobry. Dedykowane do sous vide próżniowe worki pozwalają na:
- równomierne gotowanie – dzięki workom sous vide żywność gotuje się równomiernie we wszystkich częściach. Jest to bardzo trudne do osiągnięcia przy tradycyjnych metodach obróbki potraw. Każdy kawałek mięsa czy warzywa będą idealnie ugotowane w całej wielkości.
- zachowanie smaku – opakowania próżniowe szczelnie zamykają składniki. Woda nie dostaje się do worka, a soki z potrawy nie wypływają na zewnątrz. To pozwala na zachowanie wszystkich aromatów. Potrawy są więc pełne smaku. Tradycyjne gotowanie w wodzie nie pozwala na osiągnięcie tak spektakularnych efektów.
- higieniczne gotowanie – worki sous vide są bezpieczne w użyciu. Materiał worka nie reaguje z żywnością nawet przy długotrwałym gotowaniu. To sprawia, że potrawy są wolne od szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć z opakowania.
- precyzyjna kontrola – dokładna kontrola temperatury ma duże znaczenie w sous vide. Klasyczna obróbka termiczna nie pozwala na tak precyzyjne ustawienie temperatury. Ta metoda pozwala także na przygotowanie potraw z wyprzedzeniem. To wygodne szczególnie w restauracjach i podczas organizacji większych wydarzeń.
Wybór worków
Sous vide woreczki powinny być przede wszystkim odpowiedniej jakości. Tylko ona gwarantuje bezpieczeństwo przygotowywania żywności. Worki powinny być odporne na wysokie temperatury. Nie mogą też zawierać BPA ani innych szkodliwych substancji. Jeśli to możliwe, warto sięgać po opakowania ekologiczne wielokrotnego użytku.